Unde dai si unde crapa…

Acum cateva zile am deschis un subiect dureros pentru invatamantul romanesc: sustinerea examenului de bacalaureat. Am adus atunci in discutie faptul ca la baza deciziei de a supraveghea video probele de examen sta, in realitate, dorinta de a suprima orice tentativa a cadrelor didactice in acceptarea spagii din partea elevilor. Obiectivul a fost atins cu prisosinta, iar numerosi elevi care au incercat fraudarea examenelor, au fost eliminati din bacalaureat.

Problema este ca aceasta hotarare de a supraveghea video examenele a deschis un fel de cutie a Pandorei. Pentru faptul ca profesorii nu au avut posibilitatea de a manifesta nici cea mai mica ingaduinta vis-a-vis de elevi, acestia din urma au fost nevoiti sa se descurce doar cu bagajul de cunostinte acumulat, fara nici un fel de ajutor din exterior. Ca urmare, ce s-a intamplat poate fi sintetizat intr-un singur cuvant: dezastru.

S-a scris in presa ca aceste rezultate sunt chiar cele mai mici din istorie. Vin si intreb : care istorie? cea a bacalaureatelor umbrite de spagi poate. Eu una chiar nu cred ca intre cei care au sustinut bac-ul anul acesta si cei din anul precedent exista o asa mare diferenta. Nu are cum. Singura deosebire notabila este cea a transparentei date de camera video. Oricat ne-am invarti dupa deget, e clar ca nivelul de pregatire al elevilor este foarte scazut. Ma intreb cum se poate ca intr-un liceu intreg, nici un elev sa nu fie capabil de promovare? Mi-e teama ca o mare parte din raspuns se gaseste si in motivatia profesorilor care scade direct proportional cu reducerile salariale. Dezastrul in invatamant era si pana acum, doar ca ne-a trebuit o camera video sa ne dam seama.

7 thoughts on “Unde dai si unde crapa…

 1. QuadroQ

  Dezastrul tine EXCLUSIV de interesul elevilor. Bac-ul se poate lua si fara profesor la materii precum romana, istorie, geografie, etc… Si totusi, nu au luat.

  E un inceput bun !

 2. M. Post author

  Ideea e ca majoritatea elevilor au tinut cont de experienta anilor trecuti cand se putea copia si nu si-au dat deloc intreseul sa invete.Vestea ca bac-ul va fi sub lupa unei camere video i-a luat prin surprindere si de aici si rezultatele..

 3. Andrei

  Dezastrul tine EXCLUSIV de sistemul de invatamant.In alte tari mai civilizate copii de ce isi dau interesul? Da acu… fiecare cu parerile lui.

 4. Filme online gratis

  Nici elevii nu invata si programa e nasoala, de profesori ce sa mai spun… vedeti si voi rezultatele de la titularizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *