Un pic de onestitate nu strica

Caz tipic de discriminare: un mijloc de transport in comun ajunge intr-o statie populata cu 3 locuitori de satra- un purtator de palarie si doua reprezentante cu fusta. Purtau cu ei doi saci cu burta, probabil jumatate din toata averea lor. La vederea acestei imagini, taxatorul s-a pictat brusc la fata in culoarea geloziei si a tipat la sofer sa mearga mai departe. Acesta s-a conformat imediat, moment in care un calator mai bronzat i-a taxat taxatorului (pun intended) comportamentul:
“Da de ce dom’le nu i-ati luat? Adica nu va place ca-s tigani sau cum?”. Replica de geniu vine din partea taxatorului: “A nu..Deloc. Doar ca nu avem voi sa luam pasageri cu bagaje foarte mari”. Numai ca, la un metru de mine statea un nene cu un sac mare si doua genti.
Probabil el nu se incadra in categoria prohibitilor ca deh, era albicios si cu parul balai.

Nu vreau sa se inteleaga ca tin partea carbonatilor. Dimpotriva. Nu am uitat episodul in care unul dintre ei m-a deposedat de telefon. Ceea ce ma deranjeaza pe mine e ca nimeni nu recunoaste ca-i discrimineaza. In schimb, ne place sa inventam tot felul de scuze: nu ii primim in autobuz pentru ca au bagaje mari si nu pentru ca sunt tigani; traversam strada pe timp de noapte pentru ca pe partea cealalta e mai multa lumina si nu pentru ca urmeaza sa ne intalnim cu un tigan; ne zavoram buzunarele si gentile in autobuz de frica sa nu pierdem ceva, nu pentru ca un tigan misuna pe langa noi. Si exemplele pot continua la nesfarsit.

Cand o sa recunoastem? Da fratioare, discriminam pentru ca merita. Au aratat cumva ca pot bate stereotipul in care se mocirlesc? Ca pana acum un “r” in plus la “rom” nu a facut diferenta.

3 thoughts on “Un pic de onestitate nu strica

  1. alex_blue

    uite eu recunosc: ii urasc pe tigani! de ce? asa, ca vreau si ca pot…nu cunosc personal niciun tigan dupa care mi-ar parea rau daca l-ar calca o masina pe cap si i s-ar imprastia creierii pe sosea…recunosc ca sunt rasist, insa n-am nimic cu alte culori inafara de cea a tiganului

  2. M. Post author

    @Yamasha
    Daca imi divulgi tu metoda minune prin care iti dai seama care merita si care nu, imi schimb imediat atitudinea. ultima data cand le-am oferit un pic de credit, mi s-a furat telefonul asa ca am ales sa nu mai calc in aceiasi groapa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *