Say what?Certificat energetic?

Fiecare dintre noi incearca sa paseasca in noul an cu dreptul…Cu dreptul de a indesa mana mai adanc in buzunare, daca esti roman. Asta pentru ca, de obcei, in luna ianuarie limba romana pare sa se limiteaza la 3 cuvinte: scumpiri, taxe si impozite, ce-si extind de la an la an aria de cuprindere. Anul acesta, de exemplu, noutatea pentru cei care vor sa cumpere, vanda sau sa inchirieze un imobil/cladire, este obligativitatea unui certificat energetic care sa ateste cat de eficienta este sau nu o cladire in consumul resurselor, fie energie termica sau electrica pentru a oferi conditii optime de functionare.
Stiu, in curand va fi mai simplu sa zburam spre luna decat sa ne cumparam o casa, dar sa ramanem in planul terestru si sa intelegem cu ce se mananca acest certificat energetic obligatoriu.

In primul rand, acesta se poate obţine de la un auditor energetic, dintre cei atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Acesta atribuie cladirii un anumit grad de eficienta energetica ce poate varia de la A (clasa energetica superioara) pana la G, dupa modelul aparatelor electrocasnice. Ca un exemplu, majoritatea clădirilor din România, blocurile de locuinţe vechi, se încadrează în clasa energetică C sau D. Cu toate acestea, dacă blocul este izolat integral cu polistiren de grosime 10-15 cm, are geamuri termopan, este orientat către sud, iar apartamentul este localizat pe mijloc (nu are decât un perete afară), poate să ajungă şi la Clasa Energetică A.
Daca tot trebuie este obligatoriu, macar sa intelegem la ce ne foloseste cunoasterea acestor informatii. Cel care este interesat de cumpararea unui imobil, va sti exact cat de cald si bine ii va fi in suflet si la buzunare dupa ce face achizitia. Astfel, iti poti face astfel o idee clara cat de mult poti cheltui pentru intretinerea cladirii si mai ales,sa afli ce ar trebui sa faci pentru a reduce aceste cheltuieli si a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *