Un veac de singuratate, Gabriel Garcia Marquez

Hotarata sa fac din lectura o prietena  aproape cotidiana, am ales  de curand, cu ajutorul libris, o complexa librarie online ,“Un veac de singuratate” a scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez. O alegere extrem de inspirata, din moment ce 475 de pagini au parut insuficiente si neindestulatoare pentru fascinatia si foamea continua de mai mult pe care lecturarea acestei carti o emana. E drept, au existat momente in parcurgerea ei, cand am socotit-o fie colpesitoare, fie greu de inteles (mai ales din cauza numelor personajelor), dar nu lipsita de frumusete sau lipici la cititor.

Pe foarte scurt, Un veac de singuratate” surprinde istoria unui satuc columbian, Macondo, ilustrand, pe o perioada de mai bine de 100 de ani, evolutia si declinul ulterior al familiei Buendia. Cel mai incantator personaj creat de Marquez este Ursula, cea care conduce gospodaria si in jurul careia vor dansa si se vor dezvolta ceilalati eroi ai romanului. Lasandu-se ghidata de vorbele intelepte ale batranilor, ea isi va pune amprenta asupra conduitei fetelor din familie, dezlegandu-le mici secrete din gospodarie sau viata de cuplu.

Impletind teme diverse, (familie, incest, dragoste) “Un veac de singuratate” are un stil captivant si o forta a limbajului cu care te tine nedezlipit de paginile sale. Este fara doar si poate genul de lectura a maturitatii, careia ii descoperi noi intelesuri daca o recitesti peste ani.
Pana atunci, cred ca voi parcurge in continuare si cateva carti in engleza, mai ales ca a trecut ceva timp de la ultima lectura intr-o limba straina. Tocmai de aceea, orice parere, sugestie sau recomandare e binevenita…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *