Cum era aia cu oras european?

Tot se bate moneda zilele astea ce oras va fi “capitala” regiunii nord-est. Cum era si normal, Iasiul este favorita deoarece indeplineste cel putin pe hartie cerintele.

Ia sa vedem ce zice Gigi despre asta: “Vorbim de un mediu academic foarte dezvoltat, aeroport international, nod de cale ferata, spital regional si infrastructura dezvoltata. Toate acestea se gasesc aici.”
Aeroport international nu stiu daca se poate numi ce avem noi in momentul de fata. Desi sunt planuri de modernizare/extindere de cativa azi buni, pana acum nu s-a materializat nimic.
Ia sa vedem infrastructura: intrarea in oras pe Pacurari a fost refacuta, arata mai mult decat uman, pacat ca se termina brusc la Petru Poni cand esti nevoit sa faci dreapta. Este o bucata de 30 de metri in care ai toate sansele sa lasi in urma macar o bucsa daca nu toata suspensia.


Cealalta intrare in oras, pe Canta, abia renovata acum 4 ani daca nu ma insel arata inca uman, desi au aparut niste gropi la trecere spre bariera.
Iesirea spre Vaslui prin Bucium este varza. Groapa langa groapa. Nici cu alternativa prin CUG nu mi-e rusine, da macar acolo dupa ce-ai iesit tot ai sansa la o calatorie cat de cat buna vreo 40 km.

Prin oras: soseaua nationala de la pod cantemir pana in podul de piatra este un adevarat chin. Am trecut ieri de nevoie pe acolo si mi s-au parut cei mai lungi 700 metri pe care i-am parcurs in viata mea. Gropi adanci, santuri pe jumatea drumului, lucrari facute si acoperite cu pamant si pietris.. Pe independetei au ramas inca sapaturile transversale care au devenit intre timp niste rampe de lansare daca faci greseala sa mergi mai repede decat coloana de masini. La strazile bombardate ar vrea sa adaug si strada Ciurchi, de la 2 baieti pana la intersectia cu Han Tatar si strada smardan (cea din businescu spre sri). De stradutele din cartiere nu amintesc ca nu s-a mai ocupat nimeni de ele de ani.
Sa va prezint acum traseul meu spre munca: Tatarasi-Tudor-Podu Ros- Podul de Piatra

ps: scuzati filmarea, dar e greu sa conduci cu o mana si cu una sa filmezi. Din acest motiv n-am putut nici sa ocolesc cum trebuie cateva gropi. Prognozez ca saptamana viitoare voi pune din nou camera in bord.

7 thoughts on “Cum era aia cu oras european?

 1. Pavel

  Eu îmi mențin părerea că în afară de mediu academic, Iașul nu este cu nimic mai presus decât Piatra Neamț. În plus, dacă se va muta “reşedinţa”, aşa cum este numită capitala de regiune în proiectul legislativ, sunt toate şansele ca Piatra Neamţ să devină un oraş foarte dezvoltat. Toate instituţiile regiunii se vor muta acolo, bugetul şi investiţiile principale se vor duce acolo. Pur şi simplu Iaşul nu merită să fie capitala de regiune doar pentru că are universităţi, trebuie în primul rând să se ia în calcul gradul de dezvoltare din ultimii 20 de ani, iar Neamţul depăşeşte Iaşul.

 2. Gabriel

  Din pacate Iasul in ultimii 20 de ani a ajuns sa regreseze.Mare pacat.Ar trebuii sa demonstram in fata primariei si Nechita sa isi dea demisia

 3. Stefan

  @Pavel, daca la Iasi nu exista drumuri bune (la Piatra Neamt stiu ca sunt mult mai bune – nu excelente, iar sensurile giratorii alea minuscule pur si simplu nu-si au rostul, dar una peste alta, drumurile din oras sunt mai bune decat in Iasi) totus, nu poti compara cele doua orase. Piatra Neamt este un oras minuscul comparativ cu Iasul. Universitatile nu sunt simple universitati, au si o istorie, cladirile importante din Iasi sunt foste palate ale oamenilor de seama care au trait aici, au fost zeci de scriitori care s-au nascut sau au trait in Iasi (Eminescu, Creanga, Labis, Sadoveanu, Delavrancea, Teodoreanu). In Iasi exista o istorie pe care majoritatea oamenilor n-o cunoaste, dar crede-ma ca exista istorie din plin, iar cei care au facut-o au avut functii foarte importante la vremea respectiva si de aceea Iasul a fost mereu capitala Moldovei. Nu vreau sa “te atac” sau sa arunc cu noroi in Piatra Neamt, e un oras dragut, curatel, dar destul de micut si nu e chiar atat de dezvoltat cum afirmi tu ca este (din punct de vedere cultural si social); administrativ sunt sigur ca este – am vazut ca mai nou toate institutiile publice s-au mutat intr-un soi de “mall” pentru a fi mai usor pentru oameni sa-si rezolve toate treburile in incinta aceleiasi cladiri. E un lucru laudabil, sper ca Piatra Neamt sa continue sa se dezvolte, sa termine de renovat si teatrul, dar banuiesc ca au facut-o deja si sa devina un oras european, dar totusi, capitala de regiune va fi incontestabil orasul Iasi.

 4. gigi88

  Daca tu consideri ca Iasiul este capitala de regiune aunci este rusinos pentru oamenii din moldova si intelectualitatea care locuieste in Iasi. Intreaba tu un om de cultura cum vede orasul din punct de vedere arhitecturalsi nu numai. Orasul Iasi este un oras mutilat,prost regandit de catre comunisti si distrus pana in ultimul detaliu. Discutia e lunga: uitate la pozele cu orasul pana in 1948 uitate la poze cu orasul dupa 1948. Sa luam un exemplu cum arata acum Piata Unirii: este flancata de turnuri de beton de aprox 10 respectiv 13 etaje facute de prin anii 70″, trei cladiri plasate langa cladirea cu valoare istorica de patrimoniu Rosenberg si Hotel traian 2. cladirea Hotelului Unirea cladire din epoca comunista de 13 etaje de un grotesc rar vazut plasata in piata unirii foarte aprope de Hotel Traian care il eclipseasa si nu se incadreaza deloc in peisaj foarte apropape fiind blocurile de locuinte “Carmen” ridicate si alea de ciobani si tractoristi prin anii 60 3. Orasul Iasi nu are centru istoric: pe unde mergi prin “centru”dai peste un peisaj pestrit ba un bloc turn de 2x mai inalt decat orice biserica/monument aflate la doar10 metri langa, ba un amalgan de contructii noi langa cladiri cu valoare de patrimoniu: a se vedea Mitropolia cu blocuri de locuinte de 12-13 etaje langa defasurate pe sute de metri pana vis-a-vis de Liceul MIhail Sadoveanu si dupa…. pana la gara, nu mai vorbim de status ul “in constructie” si senzatia perpetua ca se lucreaza la caldiri si strazi de fiecare data treci prin oras. 4 Ca turist iti pierzi vremea cautant o sa faci o poza sa prinzi un cadru decent sa ai amintire, nu ai nici o sansa….cladiri vechi de valoare au fost lasate in ruina cu apect de parasire totala, dezolare. Te zgarie retina tot ce vezi prin centru si prin zona semi-centrala. Sunt multe detaliile pe care le putem discuta insa am sa fiu scurt: Per total Iasiul este un oras slab din punct de vedere administrativ amplasat prost la granita de est a Romaniei fara infrastructura, autostrada ori sosea ocolitoare/de centura si fara perspectiva de dezvoltare cu mare potential de a deveni simbol al saraciei romanesti al bordelurilor si al videochatistelor, oras emblematic deturnarilor de fonduri europene al gaurilor negre la bugetului statului si al banilor europeni oras lipsit de atractivitate pentru orice investitor din orice domeniu, este geografic situat pe raul Bahlui la cativa km de malul drept al Prutului, localitate de granita cu URSS cativa zeci de ani iar pentru o perioada scurta in Evul Mediu centrul Moldovei. Iar mutilarea orasului continua si acum …uitati-va la palas…
  Vizitati si voi orase decente din centru Europei si deschideti ochii,cum sunt organizate si cum sunt gandite spre a se putea dezvolta. Cateva orase din Transilvania se mai pot mandri cu frumusete si istorie, Bucurestiul e praf si el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *