Tramvai pentru persoane cu studii superioare

Acum ceva vreme a aparut pe toate blogurile iesene poze cu noul tramvai reconditionat de Remar Pascani, tramvai ce va deservi urbea ieseana. Tramvaiul a fost scos la o testare prin oras, apoi s-a retras glorios la garaj. Daca n-ati vazut atunci minunea, aveti mai jos o poza:

tramvai nou iasi

Din pacate deocamdata este un singur tramvai ce a beneficiat de o reconditionare ca la carte, dar sper ca si altele vor mai avea acelasi tratament. Cred ca Iasiul merita cu varf si indesat un transport public curat, rapid si mai ales ecologic. Vagonul beneficiaza de aer conditionat, are geamuri termopan izolate fonic si este dotat cu scaune tapitate, iar vatmanul se va orienta cu ajutorul unui sistem de monitoare si de camere video care vor da informatii despre pozitia calatorilor fata de tramvai, dar si despre traficul din imediata apropiere.

Datorita faptului ca investitia in modernizara vagonului a fost destul de mare, conducerea RATP se gandeste la o modalitate de a selecta persoanele care il vor folosi. Astfel s-a lansat varianta ca tramvaiul sa fie folosit doar de persoane cu studii superioare: in momentul in care te urci in vagon prezinti frumos controlorului biletul + minim diploma de absolvire a unei institutii superioare, cu nota de absolvire cel putin 8.5. Se spera ca o data cu un nivel de cultura ridicat sa vina si un respect pentru bunul public, astfel incat sa nu mai apara scris pe spatele scaunelor “Maricel din Dacia “inimioara” Viorica din Clopotari”.

Desi masura pare una discriminatorie, RATP-ul nu a gasit o solutie mai buna pentru a pastra cat mai curat noul tramvai. RATP a promis in schimb ca va angaja controlori cu minim facultate terminata, pentru a pastra un echilibru cu categoria de calatori vizata, iar eventualele divergente sa fie discutate intr-un limbaj academic, si nu de mahala ca pana acum. S-a infiintat chiar si un numar verde (0800 800 111) la care iesenii pot veni cu idei de folosire optima a mijlocului de transport.

Ce parere aveti de aceasta masura?

.
.
.
.
.
.
.
.

*sper ca v-ati prins ca nu-i pe bune, da?

7 thoughts on “Tramvai pentru persoane cu studii superioare

 1. cristi

  Daca am nota 8 la absolvire cu studii superioare, nu pot avea acces in tramvai, ceea ce nu-mi convine)).

  Sa fim seriosi, Iasiul e o ruina economica, n-am sa vad eu tramvai asa modern, cu atatea reguli ce nu mai in tari civilizate le gasesti.

 2. x

  Da!!! Abia asteptam sa termin facultatea sa ma pot face controlor. O sa fie bataie pe locurile de controlor, asa ca ma apuc si de-un doctorat acolo, sa fie, in caz ca se mai reconditioneaza un tramvai pe criteriul asta.

 3. Ramona

  :)))Pai o sa circule goale tramvaiele astea…sa puna o mana in aer(vorba lui Matteo) cine a terminat facultatea cu 8.5?! :))) P.S. am vazut scrisul cel mic cu steluta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *