Noul cod rutier – caz practic

Se tot vorbeste de o perioada incoace de noul cod rutier si de amenzile si suspendarilor ce vor veni o data cu introducerea lui. Unele mi se par un pic aberante, iar pe altele abia le asteptam.

M-am gandit la un caz practic, inspirat din patania unui coleg de munca.
Acum vreo doua-trei luni un coleg se afla intr-o intersectia cu vizibilitate foarte proasta si a avut nesansa sa dea peste un taximetrist, care intamplator statea in acelasi cartier cu el, deci cunostea foarte bine si intersectia respectiva. In urma impactului colegul si-a sters un pic bara, iar taximetristul a avut o gaurica in bara.

Aici vine partea interesanta: desi avariile erau minore de ambele parti, taximetristul nu a a vrut sa incheie amiabila, si mai mult, i-a cerut colegului meu 500 lei (in faza initiala mai mult, dar au mai negociat) pentru a nu merge la politie. Daca mergeau la politie, pe langa amenda i-ar mai fi suspendat si permisul pe o luna, dar macar ar fi rezolvat asigurarile reparatie masinii taximetristului.

Sa ne inchipuim acum un scenariu simplu. Intri pe rosu (eventual nu vezi semaforul cum am patit si eu de vreo doua ori) si lovesti un coate goale de asta. Legea ce spune:”Daca treci pe rosu si produci un accident usor, primesti amenda din clasa a VI-a si ramai fara permis 3 ani” – respectiv de la 10000 la 16.000 lei amenda.

Ar fi putut taximetristul de mai devreme sa ceara in acest caz 100 milioane? Ar fi putut, ca nimanui nu-i convine sa stea 3 ani pe bara pentru un accident stupid. Cine ne garanteaza noua ca nu vor exista astfel de abuzuri? Si daca ele se vor intampla, exista vreo reglementare legala care sa te protejeze de asa ceva?

Oricum ar fi, cred ca o camera video in masina va fi aur curat.

2 thoughts on “Noul cod rutier – caz practic

  1. grorge

    da … noul cod rutier … NU SUNT DEACORD CU EL ! DE CE ??? hai sa ne gandim … punctul 1. EDUCATI PIETONII CUM SA TRAVERSEZE STRADA SI MAI ALES LA TRECERILE DE PIETONI NESEMAFORIZATE, vad aproape zilnic la stiri ca X a dat cu masina peste Y pe trecerea de pietoni … (ca EX. o femeie in nu stiu ce oras mai mic mergea pe o straduta ingusta cu masina si nu cred sa fi avut mai mult de 30.- 40 km laora, masini percate chiar pe trecere si pe stanga si pe drepta iar cand mai avea 1m pana la trecere pur si simplu ai sare pe trecere in fuga fara sa se uite o fetita de 9 – 11 ani fetita pe care a lovito usor cu masina ….. SUNT SI EU CURIOS CE VINA ARE FEMEIA AIA …. VA ZIC EU COMFORM LEGII LOVIRE PIETON PE TRECERE – VERDICT – VINOVATA … DAR NORMAL, LOGIC SI MORAL TOTAL NEVONOVATA !!!) dar voi domnilor ziaristi care faceti si difuzati aceste stiri (si mai ales 95% din pietonii romani care sunt absolut total inconstienti cand traverseaza strada pe trecere si nu se uita deloc pur si siplu se arunca kamicaze pe trecere indiferent ca mergi cu 30/h sau 80/h explicatia fiind da ce dom’le e trecere … ) sunteti informati comform codului rutier si de acum 20 de ani si cel actual ca pietonii AU OBLIGATIA SA SE ASIGURE INAINTE DE A PASI DE PE TROTUAR PE ZEBRA SI INCA ODATA IN MOMENTUL IN CARE INCEP TRAVERSAREA ????? BANUIESC CA NU DEOARECE NU AM AUZIT NICI MACAR ODATA LA VRE-UN POST TV SA SPUNA CA PIETONII TREBUIE SA VA ASIGURATI LA TRECERA DE PIETONI, TREBUIE SA VA OPRITI DIN TRAVERSAREA STRAZII CHIAR SI DACA AVETI VERDE IN MOMENTUL IN CARE SE APROPIE O MASINA CU GIROFARE PORNITE TREBUIE, SA ASTEPTATI PE TRECERE CHIAR DACA AVETI VERDE DAR POLITISTUL DIN INTERSECTIE DA DRUMUL MASINILOR PE ROSU SA FLUIDIZEZE TRAFICUL ??? DE CE NU FACETI SI EMISIUNI SI / SAU DEZBATERI PE ACEASTA TEMA, spuneti doar ca noi soiferii suntem cum suntem dar nu spuneti nimic despre incultura rutiera a pietonilor de toate varstele ! DACA PIETONII AR FI EDUCATI SUNT COMVINS CA NUMARUL ACCIDENTELOR CU VICTIME AR FI MULT MAI REDUS ! punctul 2. infrastructura care este deplorabila ! punctul 3. semnalizarea drumurilor prin indicatoare de viteza, taierea copacilor si/sau crengilor de la semafoare si indicatoare !!! IN REST RUSINE DOMNULUI PONTA .. PFF L-AM FACUT DOMN DESI NU TREBUIA … ESTE UN SARLATAN DEGHIZAT IN DOMN … RUSINEE !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *