Ford #DSFL la Iasi

Am participat azi la Ford Driving Skills for Life, eveniment organizat de catre dealerul local Ati Motors Iasi. Scopul acestui eveniment este constientizarea faptului ca orice secunda si kilomentru in plus la viteza conteaza enorm la volan.

Timpul mediu de reactie la volan este intre 1.2 – 1.5 secunde, iar daca esti cu capul in telefon sau te-ai intins sa schimbi postul de radio acesta creste la aproape cinci secunde. Poate parea putin, dar la o viteza de 70 km/h parcurgi intr-o secunde cam 20 metri. Faceti un calcul si vedeti daca puteti opri in aceste conditii..

Evenimentul a constat in parcurgerea celor patru probe, trei de traseu si una tehnica. Prima a fost simularea subvirarii/supravirarii (rotile din spate erau acoperite cu un material plastic) – simulare pentru o viteza de 70-80km/h. Nu am reusit mai deloc sa tin masina si s-o indrept la timp dar macar am mai invatat cate ceva.

A doua proba a fost oprirea de urgenta si cat de repede poti reactiona in momentul in care intalnesti un obstacol. S-au facut trei ture la viteze crescatoare tocmai pentru a realiza cat de mult conteaza fiecare kilometru in plus la viteza cand franezi.

A treia proba a fost de facut un traseu destul de intortocheat, prima oara cu atentie sporita la volan, iar apoi trimitand un SMS. Diferenta de timp dintre cele doua ture parcuse a fost 20 de secunde (27 cu atentie, 47 cu sms la bord).

Urmeaza inca doua zile pline in care cei care s-au inscris pot incerca toate probele de mai sus.

Scuzati filmarea mai tremurata dar in conditiile existente n-am putut mai mult:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *