Pasi de urmat in caz de accident

Vad tot mai des in oras accidente usoare, soldate doar cu pagube materiale. In 80% dintre situatii, cetatenii aleg sa se certe in mijlocul drumului, ignorand faptul ca incurca si pe ceilalti participanti la trafic. Din cauza faptului ca nu se cunoaste legislatia rutiera, multi se apuca de dat telefoane in stanga si-n dreapta, eventual pe la cunostinte din politie pentru a vedea cine este vinovatul. Asa cum am mai zis si alte dati, o camera auto te poate scoate din multe situatii neplacute.

Vedeti aici intreaga gama de camere auto! Nu va zgarciti la bani, camerele ieftine sunt de cele mai multe ori de foarte proasta calitate si nu veti putea vedea numarul masinii din fata nici de la 2 metri, fara sa mai discutam de calitatea pe timp de noapte.

Pentru voi, am facut un mic indrumar:

1. Accidentul usor, doar cu pagube materiale, mutati masinile in afara partii carosabile, daca e posibil, daca nu, cat mai aproape de bordura. Cele mai dese cazuri sunt cele in care cel din spate nu este atent si loveste masina din fata lui. Cel din spate e cel vinovat!! Nu mai discutati inutil ca a pus frana brusc, ca n-ai fost atent. N-ai pastrat distanta, esti vinovat.

– inainte de a muta masinile, faceti rapid cateva poze in care se vada exact situatia in ansamblu, pozitionarea masinilor si dupa ce le-ati mutat, cat mai multe poze cu avariile.
– completati formularul de intelegere amiabila, apoi sunati la asiguratorul soferului vinovat si faceti programare pentru constatare la asigurator. Asigurati-va ca sunt completate corect datele de ambele parti, cu schema accidentului si cu elementele avariate (cat se vede). Fiecare isi completeaza jumatatea lui, nu faceti gestul de a completa si in locul celuilalt. La asigurari se verifica tot si e posibil sa va acuze de frauda.
– aceti schimb de numere de telefon cu verificarea lor si pozati actele: certificatul masinii, buletin, permis, asigurare. E bine sa aveti cat mai multe detalii despre cel care v-a lovit.
Intr-un caz ideal, totul ar trebui sa decurga fara probleme. In cazul mai putin ideal, cel vinovat poate sa nu apara la asigurari si in acest caz ar fi bine sa mergeti la politie.

Daca nu cadeti la intelegere despre cine ar fi vinovatul, se merge la politie unde fiecare va da o declaratie despre incident, urmand ca politia sa hotarasca cine este vinovatul. In functie de situatie, este posibil sa se lase si cu niste amenzi. Politia da si dovada de
circulatie, in baza ei putand repara masina in service. Daca iese cu scandal sau unul dintre soferi este baut sunati la 112 si explicati situatie.

Daca unul dintre soferi nu doreste sa completeze formularul de constatare amiabila din varii motive, mergeti la politie si declarati incidentul. Daca celalalt sofer nu s-a prezentat la politie in 24 de ore, politia il va chema pentru declaratii si-i va ridica permisul pentru 30 de zile + amenda.

In cazul expus mai sus au fost si cei doi soferi din poza de mai jos. Au stat 10 minute si au parlamentat despre cine e vinovat. Cel din spate a pus si triunghiul, sa fie sigur:)

accident usor

2. Accidentul s-a produs intre trei masini, fara victime: Daca in accident sunt implicate trei sau mai multe autoturisme si nu sunt victime se poate parasi locul accidentului si nu este obligatorie chemarea politiei la fata locului, insa soferii trebuie sa se prezinte cu masinile in maxim 24 de ore la unitatea de politie de pe raza careia a avut loc evenimentul, pentru intocmirea documentelor de constatare a acestuia.

3. Accident intre doua sau mai multe masini, cu victime:

– sunati la numarul de urgenta 112 si explicati foarte clar situatia: numarul de victime, starea lor, pericol de foc
– nu miscati autovehiculele implicate in accident
– nu modificati urmele de la locul incidentului
– nu parasiti locatia accidentului
– nu miscati victima din locul accidentului, decat daca pericolul este iminent si nu poate fi controlat.
4. Accident cu o persoana, chiar si usor.

– daca victima a parasit locul accidentului, sunati la 112 si apoi mergeti la sediul politiei. Veti fi testat cu alcoolscopul si veti da o declaratie despre cele intamplate. Aceasta declaratie va poate scapa de batai mari de cap daca victima se prezinta la politie cu vreo dovada de la spital.
– daca accidentul cu victima este serios, sunati la 112 si se va trimite o ambulanta si un echipaj de politie pentru cercetari. Nu miscati victima, incercati s-o protejati pe cat posibil.

Nu am acoperit toate situatiile posibile, dar cele de mai sus sunt cele mai intalnite. Daca aveti comentarii sau alte situatii va rog sa le postati mai jos la comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *